چنانکه همه ما مشاهده میکنیم کسب و کارها در سالیان اخیر دچار دگرگونی های بنیادینی شده اند و از نوع خود کسب و کار گرفته تا نوع بازاریابی و فروش آنها به شدت متحول شده است. اگر در سالهای گذشته بازاریاب شخصی بود که با یک کیف به دوش در خیابانهای شهر از مغازه ای به مغازه دیگر سرک میکشید تا بتواند محصولات خود را به فروش برساند، الان تبدیل به افرادی شده اند که پشت کامپیوتر شخصی خود نشسته اند و به بازاریابی اینترنتی میپردازند.
حجم تجارت الکترونیک در ایران و فروش های اینترنتی در سالیان اخیر آن چنان بالا رفته و سرسام آور شده است که بازاریابی در چنین بازار پر تراکنشی بسیار گزینه وسوسه برانگیزی میباشد. حجم فروش های اینترنتی در سال گذشته در کشورمان بنا بر آمار وزارت صنعت، معدن و تجارت به بیش از دویست هزار میلیارد تومان رسیده است و این رقم برای ایران رقمی بسیار بالا است.
البته بازاریابی اینترنتی خود بحثی تخصصی و حرفه ای است و نیاز به آموزش و مهارت بالایی دارد و لیکن در بازاری که در سال حجمی بیش از دویست هزار میلیارد تومان دارد صرف نظر کردن از چنین حجم تراکنشی، اشتباهی استراتژیک برای هر کسب و کاری میباشد.
تمایل مردم به خرید اینترنتی روز به روز بیشتر شده است و ترجیح میدهند به جای آنکه در ترافیک شهری و سرما و گرما برای خرید به پاساژها و مجتمع های تجاری سر بزنند در خانه و در محیطی آرام دراز کشیده و با گوشی هوشمند خود به بررسی کالاهای مختلف و خرید اینترنتی بپردازند.
عدد یاد شده که نشان دهنده حجم تجارت الکترونیک در یک سال در کشورمان است نشان میدهد که برخی گفته ها که مردم در ایران به تجارت الکترونیک اعتماد ندارند و خرید اینترنتی انجام نمیدهند ادعاهای گزاف و نادرستی بیش نیست و افرادی که چنین ادعاهایی دارند به کلی از واقعیت دور هستند.
یکی از نشانه هایی که خود موید این واقعیت هست وضعیت مجتمع های تجاری در کلان شهرها است. به عنوان مثال در شهر مشهد در حال حاضر تعداد زیادی مجتمع تجاری از قبل وجود داشته و تعداد زیاد دیگری به تازگی ساخته شده و یا در حال ساخت میباشد و لیکن با مراجعه به این مجتمع های مشاهده میکنیم که آنچنان که انتظار میرود خرید بالایی از آنها در مجموع انجام نمیشود و از وضعیت بازار ناراضی هستند.
یکی از دلایل این نارضایتی از فروش پایین این است که مجتمع های تجاری سنتی ما هنوز در تفکرات بیست سال پیش هستند که اگر یک مجتمع تجاری با ساختمانی عظیم و شیک ساخته شود مشتری هم خود به خود آمده و به فروش بالا دست پیدا میکنند.
این مجتمع های تجاری در واقع سر خود را در برف کرده و از واقعیتهای جامعه و رفتار مصرف کنندگان و فضای تجارت اینترنتی بی خبر هستند و یا اگر اقدامی هم در این زمینه انجام داده اند بسیار حداقلی و ناکافی بوده است و در اکثر مواقع به ایجاد یک صفحه اینستاگرام و تلگرام بسنده کرده اند و با این کار گمان کرده اند که مشتریان اینترنتی را نیز میتوانند به دست بیاورند.
نتیجه این طرز تفکر همین میشود که در یک مقیاس کلی اکثر فروشگاه های با شیوه سنتی از فروش خود ناراضی بوده و از رکود مینالند در حالی که آن چه باید به آن توجه کنند تغییر ذائقه مردم برای خرید است و اینکه به جای ساخت عمارتهای فاخر متعدد در نقاط مختلف شهر باید زیرساختهای بازارگردی و خرید اینترنتی را فراهم آورند تا هم در فضای حقیقی و هم فضای مجازی اقدام به فروش نموده و سهم بازار مناسبی از این بازار دویست هزار میلیارد تومانی در سال به دست آورند.