پارک حاشیه ای شهر مشهد یا الیت مدتها است که محل مناقشه میان ذینفعان مختلف این پروژه شده است. از وعده های انتخاباتی برخی اعضای شورای شهر مشهد گرفته تا اظهار نظرهای اخیر معاون برنامه ریزی شهرداری مشهد در این خصوص از اظهارنظرهای داغ در این حوزه است. اخیرا نیز معاون برنامه ریزی شهرداری مشهد خبر از سپرده شدن الیت به شهروندان داده اند.
مشکل جای پارک و پارکینگ در کلان شهرها تنها مختص مشهد نیست و تمام کلان شهرهای جهان با این مشکل دست به گریبان هستند. اما در کشورهای پیشرفته برای حل این مشکل چه راه حلی اندیشیده شده است؟
یکی از راه حل هایی که در بسیاری از کشورهای پیشرفته برای حل مشکل جای پارک اندیشیده شده ایده ای مشابه همان چیزی است که معاون برنامه ریزی شهرداری مشهد گفته اند یعنی سپرده شدن جای پارک به مردم، البته با استفاده از اپلیکیشن های هوشمند و فناوری اطلاعات.

اپلیکیشن های mobypark ، justpark ،SpotHero ، ParkWhiz ، Divvy Parking ، Park Key ، نمونه هایی از این نوع اپلیکیشن ها هستند که به ترتیب در اتحادیه اروپا، انگلستان، کانادا، آمریکا ، استرالیا ، امارات متحده عربی، برای این منظور به کار میروند. منطق این برنامه ها این است که مانند یک بازار عرضه کنندگان و خریداران جای پارک را به هم متصل کرده و امکان رزرو جای پارک را به متقاضیان میدهد.
به بیان دیگر افرادی که جای پارک برای عرضه دارند مانند مالکان مجتمعهای مسکونی، پارکینگ های عمومی، مجتمعهای تجاری و غیره، ساعاتی که جای پارک خالی آنها خالی است اعلام میکنند، حال اگر فردی متقاضی جای پارک در آن محدوده باشد کلیه جای پارکهای خالی از این نوع را به آنها نشان میدهد و فرد میتواند با خرید اجاره ساعتی آن جای پارک اتوموبیل خود را در آن ساعات مشخص در آنجا پارک کند.
البته تمهیدات قانونی و اجرایی برای متخلفان نیز به طور کامل پیش بینی شده است که اگر به موقع جای پارک را خالی نکنند چطور جریمه میشوند و یا احراز مالکیت اجاره دهندگان جای پارک به چه صورت میباشد و غیره.
با توجه به هوشمندی، ایده ناب و مورد نیاز و جذابیت های این نوع اپلیکشین ها، روند استفاده از آنها در کلان شهرها به سرعت رو به رشد است. به عنوان مثال SpotHero دارای بیش از 5 میلیون کاربر فعال بوده و بیش از 10 میلیون اجاره جای پارک از طریق آن انجام شده است. همچنین justpark در انگلستان بیش از 1.5 میلیون کاربر فعال دارد و بیش از 20 هزار مالک پارکینگ یا جای پارک خصوصی از طریق آن جای پارک عرضه کرده اند. ParkWhiz نیز تاکنون به بیش از 6 میلیون راننده در پیدا کردن و رزرو جای پارک مناسب کمک کرده است.
به این ترتیب مشاهده میشود که با استفاده از تکنولوژی روز و هوشمندی و خلاقیت چگونه میتوان بار سنگین مشکل جای پارک در شهرهای بزرگ را تا حدود زیاد حل کرد. راه حل هایی قدیمی و منسوخ شده مانند الیت که موجب نارضایتی عمومی در شهری مانند مشهد شده است میتواند با چنین ایده های نابی جایگزین شود.
در حال حاضر در کشور ما نیز گروه “برنا ایده” اپلکیشینی مشابه نمونه های جهانی یاد شده ایجاد کرده است که چنین بازار عرضه و تقاضای جای پارک را به وجود آورده و میتواند با استفاده از روش های نو و خلاق نه تنها جای پارک های خالی شهر را مدیریت نماید بلکه تعداد زیادی جای پارک بالقوه که هم اکنون خالی افتاده و استفاده نمیشود را نیز وارد چرخه استفاده مینماید. جا دارد شهرداری مشهد و تهران و دیگر کلان شهرها از چنین نمونه های بومی که تجربه موفقی در بسیاری از کشورها را نیز پشت سر خود دارد حمایت کرده و با بهره برداری از آنها هم در جهت حل مشکلات شهری از آن استفاده کنند و هم استارتاپ های شهر هوشمند را حمایت کرده و آنها را ترغیب به فعالیت بیشتر و بهتر در این زمینه نمایند.





